Champagneglas

De typiska egenskaperna för champagneglas är den långa stjälken, det avlånga glaset och materialet, som helst ska vara av kristall. Dock kan man köpa billigare champagneglas av vanligt glas också. Champagneglasets form kallas för flöjtstil, eller flute som det heter på franska. Tanken med denna form är att kolsyrebubblorna måste färdas längre genom vinet innan det nått ytan, vilket bidrar till ett vin som håller sig längre och inte är avslaget. Men det är också tänkt att de vackra bubblorna ska vara fina att titta på när de ser ut som små guldpärlor som åker upp i glaset.

Kristall eller vanligt glas

Ett champagneglas av kristall är en finare variant. En anledning till varför många föredrar kristall är att det har en ojämn yta som får bubblorna att färdas mot ytan ännu långsammare. Kristall ger också ett lite mer lyxigt intryck, vilket är att föredra när man har spenderat en slant på en utsökt och fin champagneflaska.

Champagneglas med bred kupa

I gamla filmer, eller på nyårsfester, kanske flera har lagt märke till att man även kan dricka ur breda champagneglas. Och visst ser det läckert ut? Faktum är att dessa glas främst används när man ska göra en så kallad champagnefontän, d.v.s. hälla champagne i det översta glaset som sedan förser de andra glasen med drycken, automatiskt. Dessa fontäner är vanliga vid högtider som nyår eller till festliga tillfällen som bröllop och jämna födelsedagar. Den breda kupan gör också att man kan göra drinkar lättare och smycka glasen med allehanda frukter och godsaker. Det finns flera drinkar och cocktails som innehåller en blandning av champagne och andra drycker och då kan dessa breda glas också vara bra att använda. De breda champagneglasen kallas för coupeglas.

Varför har champagneglas en lång stjälk?

Är inte stjälk något som sitter på blommor, kanske man tänker. Jodå, men själva foten på champagneglas och vinglas, till exempel, kallas också för stjälk. Denna stjälk är ofta mycket smal och lång på champagneglas och det finns en anledning till detta. Genom att handen inte är alltför nära själva kupan, så överförs mindre kroppsvärme till drycken. Eftersom champagne ska hållas sval så länge det går, så är denna teknik ett sätt att undvika att glaset blir för varmt. Champagne är ju också en dryck som man smuttar på under mingelkvällar o.s.v, och därför är det risk för att man håller i glaset under en längre tid. Och som man kan förstå; ju mer man håller i glaset, desto mer suger det åt sig av kroppsvärmen. I och med att kupan på champagneglaset är smal så ser man även till att bevara kolsyran längre.

Champagneprovarglas

När man ska prova en ny champagne, är det vanligt med glas som har en lite mindre stjälk än vanliga fluteglas. Själva glaset är också mer rundat än på fluteglaset och anses vara en mix mellan flöjt-och coupeglaset. Anledningen till att man istället använder ett särskilt glas för just provningar, är att champagnerna ofta är mer mogna och innehåller en mindre mängd bubblor. Där har även mognadsaromer tillkommit och dessa kan vara svårare att uppfatta med ett avlångt och smalt fluteglas.