Rödvinsglas

Att välja rätt glas till olika viner, är ibland inte så enkelt. Det ska vara en viss sort till vita viner och en viss typ till röda viner. Dock förekommer det många olika varianter även inom rödvinsglasen som man kan välja mellan, beroende på diverse anledningar. Det är allmänt känt att rödvinsglas har en bredare och rundare kupa än till exempel vitvinsglas. Dessutom så är öppningen större. Men det förekommer olika rödvinsglas till de många vinerna. Bordeauxstil och Bourgognestil ser olika ut, men trots detta går det mycket bra att ersätta det ena med det andra om man så vill. Vill man vara på den säkra sidan och verkligen ha ett rödvinsglas som passar till alla tillfällen, ska man emellertid välja de större Bourgogneglasen. Glas till röda Bordeauxviner är en aning mindre.

Varför rödvinsglas ser ut som de gör

Bland det viktigaste att tänka på när man köper rödvin, är att vinet måste få tillfälle att andas ordentligt. Därav de breda och öppna kuporna. Ett rödvinsglas måste kunna få plats i vinkylen tillsammans med de andra röda vinerna och det måste kunna tillåta vinet att andas.

När ett vin får andas, innebär det att det syresätts. När denna process är igång så framhävs alla de aromer som man vill åt när man konsumerar vinet. Ett rött vin ska snurras innan man dricker det så att aromerna kan frigöras ännu mer och därför är den breda kupan så viktig. En djup och rund kupa gör att vinet kan snurras utan att det spills ut.

Det andra skälet till den större kupan är att man, till skillnad från exempelvis champagne och vita viner, ska dricka vinet i rumstemperatur. Den breda kupan gör att man kan hålla i vinglaset och på så sätt värma upp vinet med handen så att det återgår till rumstemperatur om man först tog ut det ur den svala vinkylen. Många ser inte vikten av rätt form på rödvinsglas, men faktum är att form och stjälk kan avgöra smaken på själva vinet.

Toppen på glaset är ibland en aning smalare än själva botten på kupan. Detta är för att samla in dofter under vindrickandets gång. Man ska kunna sticka ner näsan för att dra in alla dofter innan man smakar på vinet.

Att välja tunt glas eller kristall

Även på vinglas kan man välja mellan tunt glas eller kristallglas. Man ska inte välja ett alltför tjockt glas då temperaturen kan påverkas och därmed smaken. Kanten upptill är också av värde. Många billigare rödvinsglas eller vinglas i allmänhet har tjock kant upptill för att ge dem längre livslängd men detta är något som inte direkt lämpar sig för vinet. Den vanligaste kristallen i vinglas är blykristall som är lite tyngre. Det har också en grövre yta som faktiskt hjälper aromerna att frigöras mer när man snurrar glaset. Dock är skillnaderna mikroskopiska men trots allt viktiga om man är en vinkännare.

Långa stjälkar

Även rödvinsglas har lång stjälk, trots att vinet gärna kan värmas upp av handen. vad beror då detta på? Jo, det finns flera teorier. En är att man vill undvika att lämna fingeravtryck på glaset när man äter och dricker och en annan är att man vill undvika att värma vinet alltför mycket.