Vitvinsglas

Vitvinsglas är vanligen mindre än rödvinsglas. Detta för att man inte behöver snurra vinet lika mycket innan man dricker det. Dessutom serveras vita viner kylda, till skillnad mot rödvin. Som standarden säger så rymmer ett vitvinsglas generellt 25 cl medan ett rödvinsglas rymmer 45 cl. Dock ska båda glasen endast fyllas till ca 1/3-del. Anledningen till att man inte fyller vitvinsglas till brädden är att vinet då hinner värmas upp mer och detta eftersträvar man inte. Dock kan man fylla mindre vitvinsglas en aning mer.

Vitvinsglas har hög fot, lång och smal stjälk för att förhindra kroppsvärmen från att värma upp det alltför mycket. Glas för vitt vin liknar till stor del ett rödvinsglas men har som sagt en kupa som inte är lika rund och bred. Toppen kan variera i utseende och vara avsmalnande eller helt öppen. Formen på ett vitvinsglas kan antingen likna ett coupeglas, ha tulpanform eller likna en kon.

Remmare – ett tyskt och nederländskt vitvinsglas

En variant av vitvinsglas är remmaren som kommer från Tyskland eller Nederländerna. Glasen är oftast lite mindre och fylls då mer. Inte sällan kommer de i silver eller med mönstrad kupa, alternativt grönfärgad. Formen liknar en liten skål på tjock och lite klumpig fot. När man ser dem kan man inte undgå att tänka på gamla vinglas från svunna tider.

Glaset och smaken

När man konsumerar ljusa viner, så hjälper det mindre glaset till att oxidationen saktas ned och på så vis bevaras smakerna på ett bra sätt. Vitvinsglas är tillverkade just för att ha dessa funktioner. Ju mindre ”mun” kupan har, d.v.s. ju mer avsmalnande kupa upptill, desto bättre hålls även bubblorna i vinet kvar så att man har en känsla av att dricka ett färskt och nyöppnat vin.

Dock kan detta variera beroende på vilket vin man dricker. Om man vill dricka ett vitt Chardonnay-vin som åldrats i ek, ska man istället välja en stor kupa då man vill få ut mer arom och smak.

Provningsglasen för både champagne, rödvin och vitt vin är i regel mindre än de glas som man använder vid en måltid. De är också oftast tulpanformade eller formade som en klocka, vilket gäller för både vitvinsglas och rödvinsglas som används vid vinprovningar. Provningsglaset brukar även komma i tunnare format och ha längre stjälk. Men faktum är att vinprovningsglas blir allt vanligare att använda även till måltider om man har köpt ett riktigt fint vin. Dessa glas, oavsett om det gäller rött eller vitt vin, gör att aromen och smaken hålls kvar ytterligare.

Vitvinsglasen passar också för roséviner

Om det är ett friskt rosévin man är ute efter, kan man använda samma glas som till vitt vin. Anledningen är att även rosévin ska drickas något svalare än rött vin. Vilken form man använder spelar egentligen ingen roll, huvudsaken det är ett vitvinsglas i någon mån.

Självklart kan man använda samma vinglas till olika färg på vinet och många dricker rödvin ur vitvinsglas och vice versa. Men om man är riktigt noga, så ska man ha olika glas för olika viner. Det finns nämligen ett skäl till att de tillverkas och detta skäl är att ge en bättre upplevelse till personen som dricker vinet.